Een eigen cultuur

Jelle en Ytsje Engelsma op hun schip 'Nieuwe Zorg', 21 ton groot, te Deersum

Rond de Friese schipperij heeft zich een rijke cultuur ontwikkeld. Verschillende musea beschikken over rijke collecties uit deze cultuur. In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek en het Damsh没s in Nij Beets is veel te bewonderen. Maar met name in het Sk没tsjemuseum in Earnew芒ld levert een bijdrage tot dit dynamisch archief.

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op sk没tsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht.

Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Honderden onderdelen van sk没tsjes en gereedschappen waarmee ze gemaakt werden, staan in een sfeervolle omgeving opgesteld.
In de nagebouwde roef proeft, ruikt en voelt u het oude schippersleven. U ervaart de krappe ruimte aan boord rond 1900, toen sk没tsjes onder zeil dagelijks duizenden vrachten turf, terpmodder, mest en zand vervoerden. U ervaart als bezoeker het zware bestaan van hard werken, soms armoede en vaak de vreugde van een vrij leven. Aan de kade ligt meestal een sk没tsje, klaar om uit te varen.


Laatst gewijzigd op: 28 maart 2016

ga naar onze facebookpagina