Cosmopolietsluit gegevens schip



De was hangt te drogen op de 'Cosmopoliet'
foto: ingezonden door J.H. Meijer


Weer terug in Wergea waar het skûtsje gebouwd is, 2020
foto: ingezonden door Pieter Postma

Registratienummer:L 2357 N
Bouwjaar:1904
Type:Roefschip
Werf:Tjibbele Ates van der Werff ('De Onderneming') in Wergea
Huidige eigenaar:Hans Mastwijk te Breukelen ('Waroena')
Lengte:15,56 meter
Breedte:3,52 meter
Holte:1,17 meter
Tonnage:34,964 ton
Meting:Leeuwarden, 7 juli 1932

Zie ook eerder registratienummer L 704 N

Derde eigenaar: Pieter Huitema te Grouw/Woudsend (1932-1975)

Pieter Huisman was de schoonzoon van de vorige eigenaar Hendrik Eintes Bouma

Vierde eigenaar: Gijsbertus van Dorssen te Grouw
Kadastraal brandmerk: Leeuwarden, 29 juni 1933: 155 B Leeuw 1933

Vorige eigenaar: onbekend
Huidige eigenaar: Hans en Louise Mastwijk te Breukelen
Huidige naam: 'Waroena'



Met dit schip zijn allerlei zaken vervoerd, tot in Duitsland toe. Later heeft Pieter Huitema met dit schip, tot eind der zeventige jaren, aan de Looxmagracht in Sneek gewoond.

Opm.: Omke Piet is een broer van mijn moeder Anke Huitema.

Groet,
J.H. Meijer

J.H. Meijer (13 november 2009)


Eerste eigenaar was Piebe van der Vlugt. Dit geldt dus vooral voor [L 704 N].
Tweede eigenaar Hendrik Eintes stierf plotseling aan een hartstilstand, waarna Pier (roepnaam Pieter) Huitema het overnam. Die was toen net getrouwd met Hendriks dochter Jeltje. Deze stierf echter in februari 1933 aan maagkanker.

Hendrik Eintes Bouma stierf op 2 juni 1932, een week voordat zijn dochter Jeltje met Pier (roepnaam Pieter) Huitema trouwde, die in juli zelf eigenaar werd. Jeltje stierf in februari 1933 aan maagkanker. Toen moest Pieter alleen verder, tot 1938, toen hij met een Wergeaster meisje trouwde.

Hindrik zijn zoon Wiggele begon met de ‘Avontuur’, die van M.J. Beiboer was geweest en later van Van Dorssen. Gebouwd in Aalsum/Dokkum voor Pieter J. Hovinga, genaamd ‘Gepousseerd’, geregistreerd yn Zwolle [Z 373 N]. Gepousseerd betekend: Verdrongen doorgevaren, maar ook op eigen kracht fortuin verworven. Tweede eigenaar van dit schip was M.J. Beiboer van Leeuwarden in 1916. Van Dorssen was koopman, die ook wel geld uitleende en strijkgeld schreef. Rixt, de beroemde Friese dichteres, was zijn dochter. Wiggele kreeg het schip in huurkoop met een borgstelling van zijn vrouw Grietsje haar pake Pieter Beers.
Yn 1941 had Wiggele het laatste termijn betaald en kocht de grotere ‘Onderneming’. It koopcontract is er nog. Yn 1950 nam zoon Hindrik de 'Onderneming' over en kreeg Wiggele de 'Risico' [L 2333 N].

Klaas Jansma (16 november 2018)



Heeft u een foto van dit schip dan kunt u die (gescand op 300 dpi) als bijlage bij een email sturen aan de webmaster. Wilt u er aub bij aangeven hoe u aan de foto gekomen bent (familiebezit, uit een boek, internet).

Heeft u meer gegevens over het schip of de eigenaren van het schip, dan kunt u onderstaand formulier invullen. Uw commentaar wordt na goedkeuring van de webmaster op de website geplaatst en kan dan ook door andere bezoekers worden gelezen.
Indien u de twee onderstaande hokjes aanvinkt wordt uw naam en/of e-mailadres onder uw commentaar geplaatst. Mocht u dit niet wensen zorg er dan voor dat ��n of beide hokjes niet aangevinkt zijn.

 

Naam:

Emailaddress:
E-mailadres:
 Toon uw naam bij uw gegevens over het schip
Toon uw e-mailadres
Uw gegevens:
maximaal 1000 tekens